ponedeljek, 11. maj 2009

Zakaj začetniki na forexu izgubljajo denar?

Odgovorov na to vprašanje je:

  • slab Money management ali ga sploh ni in/ali
  • preobremenitev (overleverage) trgovalnega računa.


Da bi se izognili izgubljanju denarja ali totalnemu kolapsu trgovalnega računa, moramo imeti soliden Money management.

Zato je potrebno pred vsakim tradeom postoriti nekaj reči:
1. Določiti je potrebno višino rizika (izgube), ki smo ga pripravljeni sprejeti in katerega lahko prenese naš trgovalni račun. Če tega ne storimo se v tradeu obnašamo čustveno, to pa ponavadi vodi v napake, ki si sledijo ena za drugo in naš trgovalni račun se pridno prazni.
2. Riziko, katerega smo v prvem koraku določili (kot sprejemljivega), ne sme presegati 5% vrednosti celotnega računa. Tudi če imamo naenkrat odprtih več pozicij, skupen riziko še vedno ne sme presegati 5% celotnega trgovalnega računa.
3. Ko iščemo primerni trade, se moramo zavedati Risk Reward Ratio – R. R – razmerje med rizikom, katerega smo pripravljeni sprejeti, in potencialnim dobičkom. Če hoče trader biti uspešen na dolgi rok, ne sme biti riziko, ki smo ga pripravljeni sprejemati, večji od ½ potencialnega dobička (R=1 : 2). Nekaterih profesionalcev trade, ki ima manjši R od 1:3, sploh ne zanima.


Zakaj je temu tako, je paradoks, ki se pojavlja pri začetnikih. Pogosto imajo začetniki več pozitivnih kot negativnih tradeov, pa še vedno manjšajo vrednost svojega trgovalnega računa. Začetnik, ki je poln čustev, dobičkonosne trade hitro zapira in si s tem pridobi nekaj pipov na trade. Ko pa gre trade enkrat v neželeno smer, ga navdaja upanje, »KAJ PA ČE« se trade vseeno obrne v želeno smer. Preden se trader – začetnik končno odloči in pozicijo zapre, se izguba samo veča. Končna izguba je tako večja od vseh prej pridobljenih majhnih dobičkov.
Ko vstopimo v trade, je potrebno takoj nastaviti Stop Lose, v višini prej omenjenega sprejemljivega rizika.


Da postanemo konstantno dobičkonosni, se moramo disciplinirano držati vseh naštetih pravil, katera smo skrbno načrtovali pred samim vstopom v trade. In sicer od začetka do konca tradea.

---------------komentar je prispeval Tomaž