petek, 22. maj 2009

MADC strategija I


Strategija deluje na križanju MACD linije in signalne linije. MACD indikator uporabljamo za vstop in izstop iz pozicije. Nastavitve MACD indikatorja so klasične (12,26,9).
V pozicijo vstopimo, ko MACD linija seka signalno linijo od spodaj navzgor. Pozicijo zapremo ko, MACD linja seka signalno linijo od zgoraj navzdol. To so osnovne značilnosti.

Ker pa bi takšna strategija povzročala preveč napačnih signalov, jo omejimo s trendnim gibanjem. Pomagamo si z 200 SMS, ki nam določi trend gibanja (dnevni graf). Če je tečaj nad 200 SMA, smo v rastočem trendu, če pa je pod 200 SMA, smo v padajočem trendu. Kaj zdaj to pomeni?
Nič drugega kot to, da v rastočem trendu trgujemo samo LONG signale, v padajočem pa SHORT. Za SHORT signale velja obratno pravilo za vstop in izstop iz pozicije, kot je zgoraj opisano za LONG signale. S tem smo se že izognili nekaj lažnim signalom.
Časovno gledano se lahko s to strategijo trguje v različnih časovnih intervalih. Vendar čim manjši je časovni interval, več lažnih signalov nam posreduje. Signalov je na splošno več. Kakor hitro pa časovne intervale podaljšujemo, tem manj je vseh signalov. S tem tudi lažnih. Meni se zdi smiselno trgovati s to strategijo na 3h grafu in 2h.

Zgoraj je viden graf na 2h časovnem intervalu EUR/JPY valutnega para. Z navpičnimi črtami so zabeleženi signali. Modra barva pomeni vstop v pozicijo, rdeča pa izstop iz pozicije.
Ker je bila na dnevnem grafu 200 SMA nad gibanjem tečaja, bi trgovali samo LONG signale. V času od 19.04.2009 do 19.05.2009 je ta strategija generirala 5 verodostojnih signalov in 3 neverodostojne signale za vstop in izstop iz pozicije. Označil sem 6 signalov, ker sem na 4 paru hotel prikazati neverodostojen signal. Od teh 5 signalov so bili 4 pozitivni in 1 negativen.

Ta strategija je enostavna in pregledna. Slabost je več ali manj stalna prisotnost pri PCju ter slaba možnost uporabe money managementa.