četrtek, 21. maj 2009

Indikatorji in oscilatorji

Indikatorji so sestavljeni iz različnih drsečih sredin. Delijo se na osnovne indikatorje in oscilatorje. Indikatorji sledijo trendu (poskušajo ga zaznati), kar pomeni, da malo zaostajajo za dejanskim dogajanjem. Najboljše rezultate dajejo, ko se tečaji gibljejo v relativno dolgih trendovskih obdobjih. Verjetno najbolj znan indikator trenda je MACD.
Oscilatorji poskušajo predvideti, kako se bo tečaj gibal v prihodnje, oziroma kdaj bo prišlo do spremembe smeri gibanja. To naredijo na podlagi ocene precenjenosti in podcenjenosti. Sam obrat tečaja predvidijo še preden do njega pride. Najbolj znani oscilatorji so RSI, Slow Stohastic, ROC.

V prvem prispevku bom opisal MACD


MACD - Moving Average Convergence Divergence

MACD je izumil Gerald Appel in jo sestavil iz treh eksponentnih drsečih sredin. Ima obliko dveh linij, kot je to prikazano na grafu. Osnovna je MACD linija, ki jo predstavlja razlika med 26 in 12 dnevno eksponentno drsečo sredino. Druga pa je signalna linija in je v osnovni nastavitvi 9 dnevna eksponentna drseča sredina. Tako vidimo, da je osnovna nastavitev 12,26,9.






Uporaba MACD je možna na več načinov. Osnovni način je križanje MACD linije in signalne linije, s prenakupljenostjo in preprodanostjo in z divergencami. MACD indikator lahko uporabimo tudi kot histogram, kjer predstavlja presečišče linij točko nič.

Osnovno nastavitev (12,26,9) lahko po želji prilagajamo našim potrebam glede na časovno obdobje, ki ga želimo opazovati. Za MACD linijo so osnovne vrednosti eksponentnih drsečih povprečij sledeče:

- zelo kratkoročno: 5,12 dni
- kratkoročno: 12, 26 dni
- srednjeročno: 26, 100 dni
- dolgoročno: 100, 200 dni.


Gerald Appel pravi, da je MACD najbolj uporaben pri dnevnih in tedenskih grafih, ko se signalna in MACD liniji križata in prebijeta nulto linijo.

Nakup s pomočjo MACD indikatorja opravimo, ko od spodaj navzgor MACD linija križa signalno linijo. Prodajni signal pa je generiran, ko od zgoraj navzdol MACD linija križa signalno linijo. Če pride do nakupnega signala pod nulto linijo in prodajnega nato nad njo, je večja verjetnost zaslužka.

V naslednjem prispevku bom predstavil dve enostavni trgovalni strategiji s pomočjo MACD Indikatorja. Ena strategija uporablja za vstop in izstop iz pozicije križanje signalne in MACD linije, druga strategija pa temelji na odklonih.