sobota, 18. julij 2009

Kako izbrati pravega brokerja finančnih trgov

Vsi tisti, ki želijo trgovati na finančnih trgih, se prej ali slej soočijo z dilemo, katerega brokerja izbrati. Najpomembneje je, da pri tej odločitvi ne hitimo, preverimo reference, po možnosti z nekom, ki že ima izkušnje s tem.

Prvo kar moramo preveriti je legitimnost brokerja. To pomeni, da moramo preveriti ali je broker registriran v državi v kateri deluje. Zelo pomembno je tudi, kakšno trgovalno platformo ta broker ponuja, predvsem mora biti zanesljiva, stabilna in hitro odzivna. Ne sme prevečkrat zamrzniti ali se blokirati. Platforma mora biti prilagojna uporabniku in lahka za navigacijo.

Pri izbiri brokerja je pomembo tudi to, kakšne stroške trgovanja ima. Stroške trgovanja, oz. svojo storitev posredovanja broker običajno zaračuna v obliki spreada, ki ne sme biti večji od 3-5 pipov za glavne pare in 6-8 pipov za ostale pare. Če vam broker ponuja še dodatne usluge, kot so enostaven dostop do kart v realnem času, novice in ekonomska poročila, je odločitev že lažja.

Brokerji nudijo laverage, katera višina ni sicer odločujoč faktor, vendar se je dobro pozanimati predhodno kakšne nivoje broker nudi. Načelno povprečni brokerji ponujajo od 100-400 margina.
To pomeni, da za en vloženi € dobite posojilo od brokerja v višini 100 ali 400€. Za začetnika odsvetujem prevelik margin, saj te lahko hitro zanese, trgovalec posledično izgubi občutek za realnost in hitro izprazni svoj račun. Vedeti je potrebno, da velik margin ne pomeni samo večje dobičke ampak tudi večjo izgubo v primeru negativnih rezultatov.

Zelo pomembno je, da se izogibate brokerjim, kjer lahko odprete račun s plačilom preko kreditnih kartic, e-golda in podobno. Takšni ponavadi ponujajo tudi zelo nizke spreade, da pritegnejo stranke. Običajno je, da se ob odtvoritvi računa do izbranega brokerja (tuja banka), izvedejo nakazila po medbančnem plačilnem sistemu - swifta ali z vnovčevanjem čekov.

Bodite pozorni na razne prevarante, ki želijo z lepimi besedami samo izmamiti denar iz vaših rok.
Navadite se poslovati transparentno, izogibajte se nakazil v eksotične države in ne verjamite prelepim obljubam.

(več koristnih informacij najdete v Forex-Maxi paketu)